Robotik kalp cerrahisi özellikle bayanlar açısından meme altında küçük kesi olması nedeniyle son derece kozmotik bir yaklaşımdır.
Robotik cerrahi küçük kesilerden yapılan kalp ameliyatları için kullanılmaktadır ve bunların daha kolay yapılmasına imkan sağlamaktadır. Kalp cerrahisi ameliyatlarının en fazla olduğu koroner bypass cerrahisi robotlar yardımıyla oldukça az yapılmaktadır. Bu yapılan hastaların tamamına yakını tek damar hastalarıdır. Aort kapak ameliyatları da anatomik ve teknik nedenlere bağlı robotla yapılması tercih edilmemektedir.
- Koroner bypass cerrahisi
- Kulakçıklar arası deliklerin kapatılmasında (ASD)
VİDEO: https://www.youtube.com/watch?v=Cp_hIQ2wdbw
DaVinci robot ile kalpteki deliğin (ASD) kapatılması
- Mitrak kapak onarımı ve değişim ameliyatlarında,
DaVinci Robot ile mitral kapak ameliyatı
- Triküspit ameliyatlarında
- Kalp tümörlerinde
- Ritim bozukluklarının tedavisinde (Atriyal fibrilasyon) kullanılmaktadır.
Günümüzde robotik kalp cerrahisi uygulamalarında ortalama göğüs duvarında 1cm'lik 4-5 delikten yerleştirilen aletler ile oparasyonlar gerçekleştirlmektedir. Şimdilerde ise her bir kol ve kameralar için olan giriş deliklerini teke düşürülmesi sağlayacak yeni robotlar kullanıma girmesi beklenmektedir.
Robotların ilk çıkış felsefesi uzaktan kumanda edilerek işlemlerin gerçekleştirilmesiydi. Yakın gelecekte, mesala Amerikadaki bir cerrahın robot konsolunu kullanarak Türkiyede ki bir hastayı ameliyat etmesi planlanmaktadır. Bizim yaptığımız robotik cerrahide ameliyat masası ile cerrahi konsol arasında 3-5 metre uzaklık ve kablo bulunmaktadır. Çok yakın gelecekte robotlar, bu kablolardan ve çok sayıdaki kollardan kurtulacak, çok uzaklardan ve tek girişten bu operasyonlar gerçekleştirilecektir.
Dr.İlhan Gölbaşı